KUIH PUPUDAK (BANJAR)
Bahan-bahan:
240gm tepung gandum
2 biji kelapa dijadikan 750ml santan
Pewarna hijau daun pandan secukupnya
Air untuk merebus secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Kelongsong daun pisang secukupnya
Tali rafia secukupnya
Cara memasak:
1. Satukan tepung gandum, santan, gula, garam dan pewarna hijau daun pandan. Gaul sebati dan menjadi cair seperti membuat kuih kasui.
2. Kemudian masukkan adunan ke dalam kelongsong daun pisang yang telah diikat hujungnya.
3. Seterusnya ikat pula bahagian atas kelongsong dengan kemas agar adunan tidak tumpah. Lakukan sehingga habis.
4. Akhir sekali, panaskan air dalam periuk dan rebus selama 15 hingga 20 minit.
5. Angkat dan toskan. Sedia untuk dimakan.
Kuih yang sering dinikmati semasa kecil-kecil dahulu setiap kali balik ke kampung. Dimasak oleh mak long atau arwah nenek..
No comments:
Post a Comment
sila-sila mengarang ;)