Followers

Wednesday, May 25, 2011

ikan/ayam masak merah

bahan2nya adalah :

  • 1 ulas bwg putih
  • 1/3 jari kelingking (halia) -tumbuk
  • 3-5 ulas bwg merah
  • 1/2 biji bwg besar
(mayangkan halus2 bahan di atas)
  • 1 bunga lawang/pe'kak
  • 1 kayu manis
  • 1 biji pelaga
  • 1 biji lada basah (hiris halus2)

cara memasak :
  • goreng semua bahan2 yang di mayang bersama lada
  • masukkan rempah sup serbuk (adabi etc..) 1/2 peket , goreng sehingga warna kuning
  • masukkan kicap,sedikit cili sos dan goreng sekejap
  • masukkan sedikit air
  • ayam /ikan yang hendak di masukkan hendaklah di goreng terlebih dahulu
  • campurkan air asam jawa sedikit
  • tunggu sehingga masak...
  • jika ada daun sup/bwg goreng..boleh taburkan di atasnya...
selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment

sila-sila mengarang ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...