1) untuk perap daging /ayam
- serai
- kunyit
- ketumbar
- jintan halus
- gula pasir
- garam
bahan2 #1 td hendaklah diperap selama 4-5 jam
cara memasak bahan2 #1
- panaskan kuali
- masukkan kesemua daging/ayam ke dalam kuali dan tutup
- di kacau dan di balik-balik sehingga air di dalam kuali kering
- barulah dituang minyak masak sedikit
- kemudian gorenglah daging/ayam sehingga masak , wangi dan kering
2) kuah sate
bahan2 #2
- kacang tanah di goreng dan di kisar (1/2 kisar halus dan 1/2 tumbuk tidak terlalu halus)
- cili kering di patah-patahkan (rendam dgn air panas)
- ketumbar/ jintan di rendam air panas
- kisar cili kering,jintan ketumbar halus2
- gula/garam secukup rasa
- sedikit gula melaka
- serai ( 2 batang dititik..1 btg dikisar)
- semua bahan dikisar di tumis sehingga wangi termasuk serai. kemudian masukkan sedikit air, kacang dan tambah air lagi. masaklah kuah itu sehingga pekat yg di sukai
resepi ni di turun kan seseorang yg x ingat dah.. huhu... nk try la pasni... tgok cara masak pon rasenye melazatkan...
No comments:
Post a Comment
sila-sila mengarang ;)