Followers

Tuesday, April 26, 2011

gulai asam pedas




bahan2 di perlukan :

5-7 biji bawang merah @ 1/2 bawang besar
2 ulas bawang putih ( saiz yg sedang2 je)
1/3 jari kelingking (halia)
1/3 jari kelingking (kunyit)
untuk lada pula, boleh dipilih samada
- lada hidup (lada merah yang besar) 3 biji + lada kering 7 biji
-lada hidup 5 biji
-lada kering 9 biji

(semua bahan2 di atas hendaklah di blender terlebih dahulu)

barang2 tambahan :

if needed - daun kesum ( naik bau wangi n sedap di makan), bunga kantan, kobis jeruk.lengkuas
boleh pilih salah satu atau lebih


cara 2 memasak :

1) masukkan minyak secukupnya dan panaskan kuali untuk menumis bahan yang di blender.
2) setelah minyak panas, masukkan bahan2 yang di blender td
3) goreng/tumis sampai naik bau... ( kompem rase x sabar bau da sedap hehe..)
4) masukkan daun kesum n tumis lama lg
5) masukkan air secukupnya
6) tambahkan air asam jawa
7) masukkan ikan..tutup periuk supaya ikan masak serata.. ( biasa famly buat ikan merah yang lembut tu.. ikan parang yang besar pon sedap)
8) tambahkan garam secukup rasa.

+ jika tambah

- bunga kantan (masukkan saing dgn daun kesum)
-kobis jeruk (masukkan saing dgn ikan)
- serai ( saing2 daun kesum)
-lengkuas (blender asing,saiznya perlu lebih besar sedikit dr kunyit/halia)

gambar akan di upload kemudian...

No comments:

Post a Comment

sila-sila mengarang ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...