Followers
Tuesday, April 26, 2011
gulai asam pedas
bahan2 di perlukan :
5-7 biji bawang merah @ 1/2 bawang besar
2 ulas bawang putih ( saiz yg sedang2 je)
1/3 jari kelingking (halia)
1/3 jari kelingking (kunyit)
untuk lada pula, boleh dipilih samada
- lada hidup (lada merah yang besar) 3 biji + lada kering 7 biji
-lada hidup 5 biji
-lada kering 9 biji
(semua bahan2 di atas hendaklah di blender terlebih dahulu)
barang2 tambahan :
if needed - daun kesum ( naik bau wangi n sedap di makan), bunga kantan, kobis jeruk.lengkuas
boleh pilih salah satu atau lebih
cara 2 memasak :
1) masukkan minyak secukupnya dan panaskan kuali untuk menumis bahan yang di blender.
2) setelah minyak panas, masukkan bahan2 yang di blender td
3) goreng/tumis sampai naik bau... ( kompem rase x sabar bau da sedap hehe..)
4) masukkan daun kesum n tumis lama lg
5) masukkan air secukupnya
6) tambahkan air asam jawa
7) masukkan ikan..tutup periuk supaya ikan masak serata.. ( biasa famly buat ikan merah yang lembut tu.. ikan parang yang besar pon sedap)
8) tambahkan garam secukup rasa.
+ jika tambah
- bunga kantan (masukkan saing dgn daun kesum)
-kobis jeruk (masukkan saing dgn ikan)
- serai ( saing2 daun kesum)
-lengkuas (blender asing,saiznya perlu lebih besar sedikit dr kunyit/halia)
gambar akan di upload kemudian...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
sila-sila mengarang ;)