Followers

Tuesday, April 26, 2011

santan mentah ikan bakar

ikan bakar

- biasanya kami gunakan ikan selar papan, boleh juga ikan jaket/caru, ikan jelawat, siakap..
-ikan siang seperti biasa... sisik x perlu di buang
selepas siang ikan, rendam dgn air asam jawa untuk hilangkan hanyir ikan (dalam 30 minit)
-sapukan limau kasturi di seluruh ikan untuk hilangkan hanyir juga

boleh di bakar di dalam oven.tp lebih enak jika di bakar dgn bara api...bungkus ikan dgn daun pisang ataupun aluminium foil..

jgn bakar terlalu kering... kurang sedap dan hilang rase manis ikan...



santan mentah

kalu jawanya org panggil pecal..hehe...tp sbb kami org banjar.. kami pggil santan mentah



bahan2 diperlukan :
  • 2/3 dr jari kelingking (buah cekor)
  • 3-5 biji bawang merah
  • 3-5 biji cili (api/padi/dll)
  • 1 biji tomato
  • setengah biji timun muda
  • santan kelapa yang pekat
  • garam secukup rasa
  • sedikt belacan
cara2 membuat :

  • mak pesan tumbuk cili dulu bg lumat2..
  • kemudian tumbuk buah cekor
  • tumbuk bawang yang dah di mayang
  • masukkan belacan dan garam secukupnya
  • (buat ala2 sambal belacan)
  • tomato hiris halus2
  • timun pon potong kecik2 mcm buat acar nenas
  • kalu santan segera peket masukkan kire2 250 ml air... ataupun secukupnya
  • santan mestilah pekat betul, baru sedap... masukkan barang2 yang di tumbuk dalam lesung batu tu gaulkan dalam santan pekat.
  • kemudian masukkan hirisan tomato dan timun
  • gaul rata..tidak perlu di masak
  • kalu kelapa parut guna 1 biji dan dapatkan inti paling pekat
  • masukkan ikan bakar td ke dalam santah mentah
  • boleh di makan dgn nasi panas2
  • kompem sedap
ayah penah ckp..zaman dulu2... org kampung makan santan mentah dgn ayam bakar, ayam goreng, dgn daging kambing...lg2 kalo time kenduri kt kg

gambar akan di masukkan kemudian

No comments:

Post a Comment

sila-sila mengarang ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...