- beras (dalam 2 pot makan tuk 5 org)
- 5-7 ulas bwg merah di mayang halus2
- 2/3 jari kelingking (halia)
- 2 btg serai ( diketuk)
- 1 kulit kayu manis
- santan (1 biji kelapa/santan segera)
cara2 memasak :
- didihkan santan dengan sedikit garam kacau sehingga mendidih (jgn smpai pecah santan)
- masukkan beras
- masukkan bahan2 di atas
- tunggu nasi sehingga masak..
- hendaklah di kacau sekali sekala
- waktu nasi hampir kering kacau rata2 supaya nasi tidak jelantah di bahagian atas
sesetengah orang suke letak pelaga...tu option la... kalu nk letak daun pandan pon sedap gak... bau wangi je... letak mase dr awal lg..
lame da x masak ni.. kalu da masak... kami akan upload gmba okeh..hehe
No comments:
Post a Comment
sila-sila mengarang ;)